cea mai buna pompa de caldura

Ghid de cumparare

 Care sunt cele mai performante pompe de caldura ?

  • Pompele de caldura , apa-apa sunt cele mai performante pentru ca apa din sol are o temperatura constanta si prin urmare si performantele pompelor de caldura vor fi maxime tot timpul.
  • Pompele de caldura sol-apa sunt varianta de mijloc adica pot avea performante  apropiate de pompele de caldura apa-apa asta daca sondele sau serpentinele din sol sunt corect dimensionate si realizate.
  • Pompele de caldura aer-apa sunt varianta cu cea mai slaba performanta tinand cont de faptul ca energia este preluata din aer iar temperatura aerului este mult mai scazuta decat temperatura apei din sol (+ 12°C apa sol) in timpul sezonului rece temperatura aerului poate ajunge chiar si sub -10°C in cele mai multe cazuri .

Cum functioneaza pompa de caldura sol apa?

  • Pompa de caldura sol apa si pompa de caldura apa apa se mai numesc si pompe de caldura geotermale.
  • Folosesc temperatura constanta a pamantului ca mediu de schimb.
  • La cativa zeci de centimetri sub pamant temperatura ramane relativ constanta intre 7°C pana la 21°C.
  • Pompa de caldura sol apa te ajuta sa profiti de acest lucru. Schimba energie cu pamantul printr-un schimbator de caldura

Cum funcționează pompa de caldura aer apa?

  • Pompa de caldura aer apa functioneaza extragand energie din aerul
    de afara pe care o foloseste pentru a incalzi aerul din casa.
  • Pot face acest lucru si la temperaturi negative sub 0 grade.
  • Se pot folosi fara grija pe toata perioada anului pentru incalzire
    si apa calda menajera.

COLECTORUL DE SUPRAFATA

Pe timpul verii, caldura de la soare este stocata in sol. Aceasta este fie captata direct, ca strat izolator, sau provenita din caldura de la apa de ploaie si din aerul de la suprafata solului.
Utilizarea acestor surse de energie pentru incalzire reprezinta o metoda rentabila. Cea mai mare cantitate de energie poate fi obtinuta din solurile mlastinoase.

Caldura este extrasa din sol cu ajutorul unei tubulaturi din plastic ingropate in pamant. Prin aceasta tubulatura circula o emulsie de apa si glicol, nepoluanta si care nu ingheata. Solul de deasupra colectorului nu trebuie sub nici o forma sa fie blocat de cladiri, asfalt sau beton.

COLECTOR VERTICAL CU FORAJ

In stratul de subsol inferior al așa-numitului “strat geotermal” se afla o sursa de caldura cu o temperatura aproape constanta, ce poate fi utilizata pe toata perioada anului.
Aceasta sursa de caldura poate fi folosită pentru orice tip de clădire, de dimensiuni mari sau mici, publica sau privata. In unele regiuni este denumita “captare verticala sau put de apa”. Necesita putin spațiu și forarea poate fi făcută și pe cele mai mici suprafețe de pământ.

Ca urmare, reprezinta solutia ideala in situația in care se are în vedere refacerea sau schimbarea instalatiei de încălzire ce utilizează combustibil fosil cu o instalație ce utilizează energie geotermala.

APA DIN PANZA FREATICA

Dacă apa din panza freatica este disponibilă și accesibilă, aceasta poate fi utilizata ca sursa de incalzire/energie datorită faptului ca are o temperatura cuprinsa intre 7 si 12ºC pe tot parcursul anului.
Intre locul (putul) de extragere a apei și locul (putul) de deversare a apei trebuie asigurata o distanța de 10 – 15 metri și in plus, trebuie luată in considerare direcția de curgere a apei din panza freatica  pentru a se evita intoarcerea apei deversate in putul de extragere.

Care este adancimea la care trebuiesc facute forajele pentru apa freatica?

– Forajele pentru apa trebuiesc facute pana la prima panza freatica care poate sa asigure debitul de apa necesar pompei de caldura, panza freatica care poate fi la 2, 4, 6 sau 8 metri adancime in cele mai multe cazuri.
– ATENTIE la firmele care executa foraje pentru ca acestea va vor recomanda forajul sa fie executat la o adancime cat mai mare fara a se justifica aceasta recomandare, singurul rationament fiind profitul lor.

Care este temperatura recomandata a agentului termic din sistemul de incalzire?

– Temperatura agentului termic trebuie sa fie cat mai scazuta, adica 35-45°C, de exemplu pompele de caldura Termocasa apa-apa sau sol-apa pot avea performante foarte bune chiar si la temperaturi mai ridicate de gen 50-60°C.

Ce avantaje are folosirea pompelor de caldura?

  • Daca ne incalzim casa cu curent electric, prin folosirea de pompe de caldura ne reducem valoarea facturii de curent electric cu 75%.
  • Este cea mai ieftin sistem de încălzire din statele europene deoarece este de câteva ori mai ieftina decât sistemele de încălzire pe gaze sau pe combustibil solid.
  • Pompele de căldura nu sunt poluante si reprezintă viitorul comparativ cu sistemele de încălzire pe gaz sau alți combustibili solizi.

Cum ne alegem cea mai buna pompa de caldura potrivită clădirii de destinatie ?

Masuratorile deja facute au stabilit  performantele pompelor de caldura si anume :

  • puterea calorica
  • coeficienții de putere termica.

Tabele de clase energetice– cum se compara pompele de caldura?

Numitorul comun ca si criteriu principal de comparație in cazul pompelor de căldura este așa numitul SCOP adică coeficientul de performanta sezonier.

Se tine cont de valorile temperaturii aerului de la exterior.

SCOP reprezintă coeficientul de putere termica necesar pentru încălzirea unui spațiu pe durata unui sezon rece raportat la puterea electrica de consum in aceea perioada.

Cele mai rentabile potrivit tabelului de clasa energetic sunt pompele de căldura clasa A+++ care au SCOP>=5.10

Ce tipuri de pompe de caldura exista?

  1. Pompele de caldura aer-apa  au SCOP 3.8 – 3.9 si sunt recomandate pentru clima moderata:
  • Folosesc energia mediului ambiental pentru încălzirea locuinței si pentru încălzirea apei.
  • Raportul preț/performanta este unul atractiv, se pot folosi si la -20°C dar atunci scade puterea calorica si e nevoie de instalarea unor radiatoare suplimentare.
  • La 1kwh de electricitate se poate genera 5kw căldura.
  • Pe timpul verii, la versiunile moderne funcția pompei se poate inversa pentru răcirea climatului interior.
  • Nu se recomanda la temperaturi externe foarte scăzute fiindcă nu mai dau același randament.
  • Se recomanda pentru case de 150-200mp în condiții de clima medie.

2. Pompe de căldura sol-apa:  SCOP – 6.3 : energia se obtine din sol sau din apa de la subteran:

  • La 1kwh de electricitate se poate genera pana la 6.6 kw căldura
  • Sunt cele mai bune pompe de căldura potrivite atât locuințelor pentru familii cat si altor clădiri edilitare.
  • Si aici cele mai bune modele au integrate funcția de răcire pasiva.
  • Argumentul puternic este mai puțin eficienta decât durabilitatea fiindcă sunt mai puțin supuse coroziunii externe deci sisteme stabile cu durata de funcționare, de 20 – 25 de ani.
  • Se mai numesc pompe geotermale care SUNT RECOMANDATE UNDE NECESARUL TERMIC E RELATIV MARE.
  • La necesar termic mare se depășește de multe ori capacitatea pompelor de căldura aer – apa si trebuie justificata investiția in foraje.

3. Pompe de căldura apa-apa : sistemele de încălzire care au cel mai bun randament.

Pompa de căldura apa apa in cele mai multe cazuri necesita un schimbător de protecție intermediar, apa din put fiind coroziva.

4. Pompe de căldura aer-aer  care sunt mult mai ieftine, mai ușor de instalat având SCOP mai bun decât sol-apa, aer-apa.

Care pompe de caldura sunt mai performante?

  •    Pompele de căldura apa-apa au cea mai mare performanta deoarece apa din sol are aceeași temperatura in orice anotimp.
  •     Pompele de căldura sol-apa au performanta medie sau apropiata de pompele apa apa daca sunt corect dimensionate.
  •     Pompele de căldura aer-apa sunt a treia opțiune când primele doua nu se pot instala fiindcă nu este acces la pânza freatica, terenul solului are dimensiuni reduse sau e prea stâncos .

Mai jos aveți câteva dintre recomandările noastre pentru alegerea celei mai bune pompe de caldura și/sau ale pompei pentru prepararea apei calde menajere de cumparat online la un raport calitate-pret bun :

Imagine Detalii produs Pret
pompadecaldura1 Pompa de caldura MDV Impact Monobloc, 10kw, mono, -25 grade incalzire, rezistență suplimentară 3,6,9 kw
Solutie tehnologica avansata:

Compresor dublu rotativ: Reducerea eficienta a vibrațiilor datorita aplicarii discurilor duble excentrice si a doua greutati de echilibrare.
Efectele tehnologiei îmbunătățite de antrenare a compresorului:
– construcție compactă
– durabilitate mai mare a rulmentului
Materiale rezistente la presiune mare: Gama larga de temperatura de functionare – temperatura maxima accesibila de 65°C
Tehnologia DC Inverter: Optimizarea lină a parametrilor de funcționare
Ventilator cu design inteligent: functionare silentioasa
Paletele ventilatorului sunt formate pentru a asigura un flux de aer uniform, rezultand o reducere a consumului de energie cu 30%.
Ventilator variabil cu inverter DC/AC
Tip alimentare Electricitate
Tip centrala termica Electrica
Utilizare Rezidential
Suprafață de montare Podea
Fără sistem preparare apa calda
Putere utila maxima incalzire 10 kW
Recomandat pentru încăperi pana la
100 m²
Tensiune alimentare 220 V
Eficienta energetica incalzire A+++
Brand : MDV
Verificati pretul
pompadecaldura2 Pompa de caldura MDV, Impact Split All In One, boiler incorporat, 10kw, trifazat, -25 grade incalzire, rezervor 190 l incorporat, rezistenta suplimentara 3,6,9 kw
Consumul de energie al pompei de caldura IMPACT poate fi ajustat automat, in functie de cantitatea de energie consumata. Adaptarea aportului de energie are ca scop maximizarea reducerii costurilor de incalzire.
O astfel de ajustare a consumului de energie este denumita ca „interactiune cu retelele Smart Grid”.
Pompele de caldura IMPACT au obtinut rezultate adecvate, necesare etichetarii SG Ready, care confirma eficienta performantei.
Pentru un control mai bun al ajustarii temperaturii ambientale si, in consecinta, imbunatatirea confortului, este posibila gestionarea a doua zone de incalzire. incalzirea mixta, care include utilizarea radiatoarelor sau ventiloconvectorului impreuna cu incalzirea prin pardoseala, este o solutie comuna. Controlerul pompelor de caldura IMPACT asigura controlul independent al temperaturii apei care alimenteaza radiatoarele si incalzirea prin pardoseala.
Setarea temperaturii si modului de functionare (incalzire, racire, ACM, auto, mixt);
Monitorizarea sistemului, a starii pompei de caldura si a modului sau de functionare;
Afisare temperatura: temperatura actuala, temperatura setata, temperatura aerului exterior si a apei din boiler;
Afisarea orei setate in format de 12 sau 24 de ore;
Afisarea codului de eroare;
Afisarea starii componentelor;
Setarea modului de testare (verificarea functionarii componentelor);
Sistem de control in cascada (pana la 6 unitati);
Functie de dezinfectie activata/dezactivata, productie rapida de ACM, mod vacanta, modul ECO, modul silentios;
Pornire/oprire instalatie solara;
Program zilnic si saptamanal (pana la 6 programe);
Protocolul RTU ModBus, care permite conectarea a pana la 16 unitati intr-un sistem BMS integrat
Brand : MDV
Verificati pretul
pompadecaldura3 Pompa de caldura Electrolux tip split, putere utila maxima incalzire 16kW, alimentare 380-415V, R32, A+++, model EMHB-16V/N8

Caracteristici :
Destinat pentru Încălzire & Preparare apa calda menajera
Putere termica/electricitate putere, kW, +7/+35 16,0 /3,56
(incalzire in pardoseala)
Puterea de refrigerare / e. putere, kW, +35/+18 (racire prin pardoseala)
14,9 / 4,8
Eficienta de functionare COP/EER (+7°C)
4,5 / 3,4
Putere electrica in încălzire, kW: 3,85
Nivel de zgomot dB(A) 30
Dimensiune (HxLxD mm) 420x864x523
Greutate neta (kg) 43
Dispozitiv extern :
Nivel de zgomot dB(A) 52
Dimensiune (HxLxD mm) 1220x412x1253
Greutate neta (kg) 126
Brand : Electrolux
Verificati pretul
pompadecaldura4 Pompa de caldura aer-apa , Hitachi, model Yutaki S, Putere utila maxima incalzire 8 kW, tip split , alimentare monofazata R32

Destinat pentru
Incalzire & Preparare apa calda menajera
CARACTERISTICI GENERALE
Tip alimentare Electricitate
Tip centrala termica Electrica
Utilizare Rezidential
Suprafață de montare Perete
Preparare apa calda Cu boiler integrat
Tiraj evacuare gaze arse Natural
Putere utila maxima incalzire 8 kW
Funcții Încălzire Menținere apa calda
Kit evacuare gaze arse Nu
Numar schimbatoare caldura 1
Nivel zgomot 37 dB
Tensiune alimentare 230 V
Culoare Alb
Smart Da
CIRCUIT DE ÎNCĂLZIRE
Putere nominală maximă incalzire 8 kW
Interval temperatura 20 – 60 °C
CIRCUIT PREPARARE APA CALDA MENAJERA
Debit apa calda 1.2 m³/h
EFICIENTA SI SIGURANTA
Eficienta energetica incalzire A+++
Brand: Hitachi
Verificati pretul
pompadecaldura5 Pompa de caldura monobloc Aer-Apa PellasX Futura 12kw, A+++, WiFi inclus
Destinat pentru
Incalzire & Preparare apa calda menajera
CARACTERISTICI GENERALE
Tip alimentare Electricitate
Avantajele PX Futura Air:
– Economie de spatiu in cladire datorita constructiei monobloc pentru instalare exterioara.
– Instalare usoara si cerinte formale si legale simplificate.
– Usurinta in service datorita constructiei si designului.
– O supapa de expansiune electronica care asigura o functionare fara probleme la temperaturi scazute, cu un COP ridicat si, prin urmare, cu costuri reduse de energie electrica.
– Temperatura ridicata de alimentare de pana la 60 ° C datorita utilizarii tehnologiei suplimentare EVI si a noului agent frigorific R32.
– Limita extinsa de functionare la temperaturi scazute.
– Factor de conversie SCOP sezonier ridicat.
– Agent frigorific – R32.
– Compresor puternic cu tehnologie inverter.
– Functionare silentioasa a ventilatorului.
– Sistem inteligent de dezghetare.
– Sistem de control inteligent, care permite functionarea in modurile de incalzire, racire, incalzire si ACM, racire si ACM.
– Costuri reduse de investitie.
– Posibilitate de conectare a unui termostat de camera pentru controlul prin temperatura aerului.
– Controlul unui incalzitor electric extern pentru ACM sau instalatie de incalzire.
– Control inteligent cu afisaj color.
Brand: PellasX
Verificati pretul

Se poate controla pompa de caldura cu ajutorul internetului? 

Cele mai bune pompele de căldura moderne se pot echipa cu tehnologii de monitorizare prin internet.

Au compatibilitate cu echipamentele de tip Casa Inteligenta pentru a optimiza consumul de energie electrica .

Cele mai bune pompe de căldura pot avea o garanție de pana la 20 de ani cu reviziile corecte.

De ce este avantajos sa alegem pompele de căldura apa-apa sau sol-apa?

Pompele de căldura  apa apa sau sol apa pot fi instalate de un instalator cu autorizație speciala si atunci se păstrează integral garanția.

Care este temperatura recomandata a agentului termic pentru sistemul de încălzire?

Temperatura agentului termic trebuie să fie in jurul valorilor de 35-45°C.

Pompele de căldura apa-apa sau sol-apa au performanțe și la temperaturi ridicate de 50-60°C.

Cum se poate asigura o funcționare buna a pompelor de caldura?

Pornirile dese trebuie evitate pentru o funcționare corectă a pompelor de căldura ceea ce înseamnă ca între 2 porniri consecutive trebuie sa treacă minim 2 ore, altfel se poate distruge compresorul.

Puteți opta in funcție de nevoi pentru sisteme de pompe de caldura care sunt destinate

  • fie incalzirii apei calde adica care prepara apa calda menajera
  • sau pentru sisteme complexe care sunt destinate atit incalzirii cit si prepararii apei calde menajere.

Incalzirea cu pompa de caldura – cea mai ieftina solutie de incalzire pe termen lung

Este investit in scopul unui consum redus, dupa scumpirea gazelor, electricitatii si a lemnelor.

Fii smart, foloseste alte sisteme mai moderne pentru incalzirea casei. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *