cea mai buna centrala termica

Inainte de a va prezenta alegerile noastre in functie de fiecare categorie am considerat ca este important si sa va prezentam un mic ghid, acesta fiind menit pentru a va ajuta in a alege cea mai buna centrala termica pentru nevoile dumneavoastra.

La fiecare din cele 4 categorii de centrale avem cate 3 alegeri in functie de buget cu un pret  mic, mediu si mai ridicat.

Va asiguram ca fiecare din centralele alese de noi prezinta un raport calitate-pret exceptional.

Iata ce trebuie sa stii pentru a-ti alege cea mai buna centrala termica (GHID)

Pentru a cumpara cea mai buna centrala termica pentru locuinta dumneavoastra si a face o alegere corecta trebuie sa tineti cont de o serie de factori cum ar fi:

 • Dimensiunile locuintei in MP
 • Gradul de izolare termica a locuintei
 • Amplasarea intr-o anumita zona climatica
 • Numarul elementelor de incalzire (calorifere)
 • Necesarul de apa calda : aici intervine si numarul utilizatorilor
 • Tipul combustibilului folosit
 • Locatia imobilului deservit : exista sau nu retea de gaze in zona
 • Costurile instalarii si a alimentarii cu combustibil
 • Siguranta in exploatare : eliminarea gazelor arse, protectia la lipsa de gaz, lipsa de apa, protectia la inghet

Cu ajutorul acestor informatii ne vom putea face o idee despre puterea necesara in KW de care sa dispuna centrala pe care o vom alege. Bineinteles, acesta nu este singurul factor, va conta si tipul de combustibil folosit.

In functie de zona vom alege centrale termice pe gaz metan, gaz petrolier lichefiat GPL,  combustibil solid (lemne, peleti, carbune) sau electricitate.

Depinzind de locatie vom alege si modalitatea de evacuare a gazelor de ardere, care poate fi prin tiraj natural sau tiraj fortat.

De retinut! Daca locuiti la apartament se vor monta in mod obligatoriu doar centrale termice cu tiraj fortat.

Alegerea unei centrale termice potrivite este influentata major de locatia imobilului care va fi deservit…

Desi cele mai utilizate sunt centralele pe gaz, se intampla ca acestea sa nu poata fi puse in functiune din cauza lipsei retelei de gaz din zona. In acest caz se pot utliza si centrale electrice, pe GPL sau lemne/peleti.

Dar trebuie sa calculam care vor fi costurile instalarii si a obtinerii efective a combustibilului. Alimentarea cu lemn sau carbune este cea mai ieftina dupa care urmeaza cea cu gaze si in final cea mai scumpa optiune este cea pe electricitate.

Puterea termica este aleasa si in functie de nivelul de izolare al imobilului

Daca decideti sa achizitionati o centrala termica trebuie sa aveti in vedere faptul ca pentru a incalzi 1 metru cub de aer veti avea nevoie de o putere termica ce variaza intre 40 W pentru o locatie izolata foarte bine, 50 W pentru o locatie mediu izolata si 60 W pentru o locatie slab izolata.

Puterea de care veti avea nevoie se calculeaza in functie de mai multi factori precum temperatura medie pe care o doriti, de numarul de persoane si desigur locatia imobilului, orientarea acestuia si clima din jur.

Evacurea gazelor este facilitata de catre un ventilator dar este important de stiut ca aceasta se imparte in doua mari categorii: cea cu tiraj normal si cea cu tiraj fortat.

Daca doriti sa va cumparati o centrala termica pentru apartament este indicat sa alegeti o centrala termica cu tiraj fortat, deoarece atunci nu veti mai necesita un cos de fum pentru a elimina gazele arse.

Deoarece in cazul centralelor termice cu tiraj natural camera de ardere este deschisa, acestea numai sunt o alegere viabila pentru apartament. Ganditi-va ca daca se deterioreaza cosul de fum acesta ar putea elibera monoxid de carbon in locuinta dumneavoastra.

O centrala cu tiraj natural este recomandata doar pentru montarea in hol, casa scarii, pivnita sau in bucatarie. In cazul acestor tipuri de centrale evacuarea gazelor se face in mod natural printr-un cos de fum. De obicei acestea se folosesc pentru spatii comerciale, la casa sau depozite etc, pentru ca sunt pana la urma un echipament termic foarte eficient.

Costurile montarii unei centrale termice depind de mai multi factori…

In principal de tipul acesteia:

Cele de apartament au pretul puternic influentat de puterea lor in KW.

Ele pornesc de la circa 2000 RON dar pot ajunge pana in preajma la 7000-8000 RON la care trebuiesc adaugate si costuri pentru aprobari, bransare samd.

Daca doriti sa va instalati o centrala pe lemne sau peleti, costurile vor fi si mai ridicate insa investitia va fi acoperita in timp de pretul mai mic al combustibilului folosit.

Cele mai moderne centrale termice sunt dotate cu sisteme de comanda si diagnoza

Noile modele vin cu afisaj LCD si ne arata informatii precum nivelul de presiune, temperatura si multe alte lucruri care ne vor ajuta sa avem un control si o grija mai mare pentru centrala.

In cazul celor cu diagnoza complexa orice defectiune se poate remedia mult mai usor, uneori chiar si de catre utilizator. Astfel, orice mica neconformitate va fi imediat semnalata de avertizari sonore si viziuale.

Cea mai importanta masura luata de catre producatorii de centrale termice o reprezinta nivelul de siguranta acesteia.

Pentru acestea s-au introdus o serie de elemente pentru o exploatare in siguranta cum ar fi:

 • protectie lipsa gaz – datorita electrodul de ionizare,
 • protectie lipsa apa – datorita senzorului de presiune sau sondei de temperatura,
 • siguranta evacuarii gazelor arse – prin ajutorul ventilatorului si a protectiei anti-inghet

Centralele termice care functioneaza pe gaz au nevoie de masuri suplimentare de siguranta, astfel incat, sa asigure linistea utilizatorilor.

Centralei pe gaz nu trebuie sa-i lipseasca protectia in caz ca se constata o oprire a gazului, acest lucru fiind garantat de electrodul de ionizare.

Centralele moderne afiseaza un cod specific problemei pe care o au si astfel se pot evita posibilele accidente. Pe langa acest fapt,  majoritatea sunt construite cu functia de a se stinge automat atunci cand se detecteaza o problema mai grava.

1) Temperatura locatiei in care urmeaza sa fie montata centrala

In general, una dintre principalele masuri de siguranta atunci cand vine vorba de locul in care va fi instalata centrala termica de apartament este temperatura. Aceasta ar trebui sa se situeze undeva intre 5 si 35 de grade celsius.

Chiar daca in ziua de azi majoritatea centralelor termice vin cu protectie anti-inghet este important sa nu se monteze centrala termica undeva unde avem temperaturi apropiate de 0 grade.

2) Evacuarea gazelor arse

In urma arderii se raspandesc noxele care sunt absolut toxice pentru utilizator. Astfel, ventilatorul si presostatul de aer sunt responsabile pentru siguranta evacuarii acestor gaze arse.

3) Presiunea apei

Aici depinde mult de model dar in general in momentul in care scade presiunea apei, centrala inceteaza sa mai functioneze si emite un cod specific.

Acest tip de problema poate fi rezolvata chiar de catre utilizator si tot ce trebuie facut este sa supliniti lipsa apei din instalatie dupa care indicatorul presiunii ar trebui sa fie bun din nou si centrala sa functioneze corect.

Indicatii pentru dupa instalare si despre garantie

Bineinteles acesta a fost un ghid mai general si in caz ca dupa instalarea centralei aveti nelamuriri sau probleme de legate de functionarea acesteia va sfatuiesc sa apelati la reprezentantii firmei specializate care s-a ocupat de montatul centralei dumneavoastra.

Firma care va oferit garantia va fi obligata sa revina cel putin odata pe an pentru revizii si servicii de mentenanta, astfel se vor putea remedia orice abateri de la starea de functionare normala a centralei termice.

Si acum sa trecem la recomandarile noastre in functie de fiecare categorie de centrala termica:

1.Cea mai buna centrala termica pe gaz

A. Centrale Termice pe Gaz

Daca imobilul dumneavoastra este racordat la gaz, merita facuta o investitie intr-o centrala termica murala pe gaz deoarece acesta este unul dintre cei mai ieftini combustibili conventionali.

Un alt avantaj este adus si de faptul ca o asemenea centrala nu necesita mari lucrari de intretinere si curatare precum este nevoie la centralele care functioneaza pe alti combustibili.

Cand vine vorba de centrale termice pe gaz avem doua mari categorii: cele conventionale si cele cu condensare.

A doua categorie este cea mai recomandata si cea mai populara pentru ca permite recuperarea caldurii din condens si ajunge la o eficienta cu cel putin 10% mai mare decat cea conventionala.

Desi cele in condensare sunt putin mai scumpe decat cele conventionale pretul este justificat deoarece veti ajunge sa platiti mai putin la factura de gaz.

1) Centrale termice pe gaz fara condensare – conventionale

Centralele conventionale se impart in doua categorii: cele cu tiraj natural si cele cu tiraj fortat.

Ca sa intelegeti diferenta, cele cu tiraj natural necesita un cos de fum si din acest motiv nu pot fi instalate oriunde.

Pe langa asta, cele cu tiraj natural au camera de ardere deschisa, ceea ce inseamna ca focul este alimentat de oxigenul din incapere si astfel au nevoie de o aerisire buna.

In schimb, cele cu tiraj fortat au camera de ardere inchisa iar aerul necesar arderii este preluat din exterior. Acestea cum nici nu necesita cos de fum polueaza mai putin si au randament mai apropiat de centralele cu condensare.

Totusi, aceste modele conventionale sunt vizate de legislatia europeana de protectie a mediului inconjurator deoarece sunt printre cele mai poluante.

De altfel, in Uniunea Europeana este interzisa fabricarea sau importul centralelor simple sau conventionale, momentan se pot achizitiona doar cele care exista pe stoc.

Noi personal va sfatuim sa puneti unpic de bani in plus si sa luati o centrala in condensare, insa pentru ce-i care vor sa ramana la una conventionala, va recomandam sa alegeti una din urmatoarele branduri MOTAN si ARCA:

 IMAGINE Detalii Produs  Pret
centralatermicagazmotansigma24erp
Produs calitativ
Centrala termica pe gaz MOTAN SIGMA 24 ERP de 24 kW + kit evacuare
 • Tiraj: fortat, ventilator cu turatie constanta
 • Randament termic la sarcina nominala: 93%
 • Clasa Nox (tunctionare cu G20): 4
 • Putere nominala (min/max) P:  9 – 24 kW
 • Presiunea nominala alimentare gaz: G20 – 20 mbar
 • Presiune minima/ maxima admisa: 0,5 / 3 bar
 • Temperatura pe circuitul de incalzire sistem clasic: 30° – 80 °C
 • Temperatura pe circuitul de incalzire sistem pardoseala: 15° – 45°C
 • Vas de expansiune membrana: 7 l
 • Temperatura ACM mod instant: 30° – 55 °C
 • Presiune apa rece menajera: min 1 bar – max 8 bar
 • Temperatura gaze arse: 150°C
 • Brand: Motan
 • recenzii 4.78*: „Am cumparat aceasta centrala acum o luna. Pana acum sunt multumita de ea, ca si consum cat si ca lejeritate de instalare. Voi reveni in lunile ma friguroase cu un rewieu. Deocamdata isi face treaba impecabil.”
centralatermicaarcapocket
Produs avantajos
Centrala termica Arca Pocket 24F – 24 Kw cu tiraj fortat – conventionala cu kit de evacuare inclus
 • CARACTERISTICI GENERALE
 • Utilizare Rezidential
 • Tip centrala termica Conventionala
 • Destinat pentru Incalzire & Preparare apa calda menajera
 • Suprafata de montare Perete
 • Tip alimentare Gaz natural
 • Preparare apa calda Instant
 • Tiraj evacuare gaze arse Fortat
 • Putere utila maxima incalzire
 • 24 kW
 • Recomandat pentru incaperi pana la 150 m²
 • Brand: Arca Caldaie
 • recenzii 4.83*: „O centrala excelenta, construita ca pe vremuri: constructie simpla, materiale de calitate fiabilitate dovedita in timp. Fiind in cautarea unei centrale fiabile, am inceput sa discut subiectul la job. Unui coleg Arca Pocket i-a functionat perfect timp de 13 .”

2)Centrale termice pe gaz cu condensare

Centralele conventionale evacueaza gazul prin intermediul unui cos, dupa care se transforma prin ardere in vapori de apa si dioxid de carbon.

Dar ce aduce in plus centrala cu condensare?

Acest tip de centrala foloseste un sistem de racire care recupereaza energia reziduala si o transfera masei de apa incalzita, astfel se consuma mai putin gaz, lucru care rezulta nu doar intr-o factura mai mica dar si la un nivel de poluare mai redus.

 imagine Detalii Produs  Pret
pachetecotecpurevuw
Produs calitativ de top
Pachet ecoTEC pure VUW 286/7-2, 26,1 kW + Filtru Sentinel Vortex 300
 • Centrala de 26,1 kW (50/30 gr. C) este recomandata pentru suprafete de pana la 220 mp la o inaltime a locuintei de 2.5m, in functie de gradul de izolare al cladirii.
 • ecoTEC pure ofera tot ce ati putea dori de la o solutie moderna de incalzire si apa calda menjera: calitate inalta, tehnologie de ultima generatie si robustete.
 • Toate functiile importante sunt puse la dispozitie de centrala termica ecoTEC pure.
 • solutiile optionale pot fi adaugate sistemului dvs. de incalzire pentru  confort suplimentar – de la termostate simple de camera pana la componente pentru sisteme complexe precum automatizari.
 • Multumita functiei de preincalzire Aqua-Comfort-System, ecoTEC pure poate oferi apa calda menajera cu un debit stabil de apa calda pentru dus sau baie.
 • Iar functia Aqua-Power-Plus poate creste eficienta cu a 21%
 • Tip panou de comanda Digital
 • Recomandat pentru incaperi pana la 220 m²
 • Functii Afisaj Digital LCD
 • Continut pachet 1 x Centrala termica 1 x Kit evacuare gaze arse 1 x filtru Vortex 300
 • Brand : Vaillant
 • recenzii 5.* „Excelent Recomand. Un produs bun.”
centralacondensaredaikin
Produs Calitativ
Centrala cu condensare Daikin 24 kW D2CND024A1A, Incalzire si Apa calda instant
 • Panou de comanda digital, cu Dakin Eye: cand Daikin Eye indica o culoare albastra, inseamna ca centrala termica functioneaza corect.
 • In modul stand-by, Daikin Eye va clipi in timpul functionarii. Cand Daikin Eye indica o culoare rosie, centrala termica combi nu functioneaza si necesita o verificare de intretinere.
 • Cea mai mica centrala termica combi.
 • Functii
 • Afisaj digital Pompa low energy Erp Kit evacuare inclus Autodiagnoza Schimbator de caldura INOX Arzator cu flacara modulata Ventilator turatie variabila
 • Instalare si utilizare flexibile datorita dimensiunilor compacte (suprafata ocupata pe perete de 0,23 m²), greutate mica si tehnologie de ardere Lambda Gx (ce garanteaza controlul arderii cu o combinatie optima de aer si gaz. 
 • Furnizeaza o adaptare rapida si automata la tipuri diferite de gaze si previne arderea instabila in interiorul dispozitivului pentru a garanta durata lunga de utilizare).
 • Schimbator de caldura preamestec cu eficienta ridicata si condensare totala conceput utilizand tehnologia si C&D Daikin.
 • Centrala termica poate functiona in mod continuu la o capacitate minima de 3 kW datorita arzatorului din aliaj cu fibre metalice.
 • Intretinere usoara: toate componentele sunt accesibile prin panoul frontal
 • Usor de controlat cu aplicatia Daikin Online Controller de pe smartphone sau tableta.
 • Brand : Daikin
 • recenzii 5*:”Un produs excelent, design si performanta, cea mai mica centrala termica murala din Romania, compacta si inteligenta, cu functie de invatare si adaptare la obiceiurile de consum (preincalzire apa calda menajera). Sunt foarte multumita de acest produs! Recomand cu incredere!!!”
centralatermicaaristonmatis
Produs Accesibil
Centrala Termica Ariston Matis Condens Plus 24 KW + Kit Evacuare Gaze Arse + Kit montaj + Termostat Ambiental Fara Fir
 • Ariston Matis Condens Plus 24 este o centrala murala in condensare, pe gaz, destinata incalzirii spatiului de locuit si prepararii de apa calda menajera.
 • Aceasta are un design atractiv si dimensiuni reduse, pentru a facilita amplasarea sa – 745 x 400 x 319 mm.
 • schimbator principal de caldura din otel inoxidabil;
 • schimbator de caldura ACM in placi;
 • pompa complet modulanta ce maximizeaza performantele centralei si reduce consumul de combustibil;
 • raport de modulare 1:5;
 • afisaj LCD;
 • instalare si intretinere simplificate.
 • Kit evacuare gaze arse inclus
 • Termostat ambiental Conter T3W.
 • Brand: Ariston
 • recenzii 5*: „Raport bun calitate-pret. O centrala buna, model nou de la Ariston.
 • Randament OK, timp mic de incalzire apa calda, are un menu simplu de utilizare.”

2.Cea mai buna centrala termica electrica

B. Centrale termice electrice

Alegerea unei centrale termice electrice are multe avantaje dar si un dezavantaj semnificativ.

Sa stabilim in primul rand avantajele.

 • Nu trebuiesc avize, o tona de birocratie, tevi, cosuri samd.
 • Nu trebuiesc facute revizii la fel de des ca la alte tipuri de centrale.
 • Sunt mai sigure (deoarece nu necesita combustibili inflamabili) si mai eficiente.
 • Ocupa mai putin loc si pot fi montante oriunde, chiar si in spatii inchise.

Dezavantajul este cam unul singur, si anume pretul energiei electrice. De asta este recomandata centrala electrica doar in apartamente mai mici sau acolo unde incaperile sunt izolate foarte bine.

Deobicei instalatorii nu recomanda centrale electrice acolo unde avem un apartament mai mare sa zicem de 3-4 camere sau la cei care locuiesc la casa, in schimb daca locuiti la garsoniera sau aveti un apartament de 2 camere bine izolat o centrala electrica si-ar face treaba foarte bine si nici nu ati avea prea mult de platit la factura de curent.

Centrale termice Bosch

Sunt ideale pentru cine isi cauta centrala termica calitativa la un pret competitiv.

Sunt silentioase, compacte, adica alegerea perfecta pentru bloc si case particulare.

Din caracteristicile premium ale centralelor Bosch sunt si acestea: 

 • conectabile la termostate inteligente tip EasyControl de la Bosch cu telecomanda
 • pentru case cu necesar mare de apa calda ,
 • garantie mare service disponibil,
 • cele mai frumoase centrale termice pe care le poti cumpara.

Daca v-ati decis sa va achizitionati o centrala electrica avem mai jos 3 alegeri foarte bune in functie de buget si nevoi.

 imagine Detalii Produs  Pret
WaterpikAquarius
Produs calitativ
Centrala termica electrica Bosch Tronic Heat 3500 24 kW, Incalzire, display LED, rezistenta electrica inox
 • Solutie compacta pentru case si apartamente
 • Investitii minime / costuri reduse la instalare
 • Eficienta ridicata 97,5 % (clasa de eficienta energetica D)
 • Gama variata de puteri (7 puteri disponibile)
 • Interfata moderna –display LED
 • Utilizare simpla, Operare silentioasa.
 • Modulare automata/manuala, solutia optima pentru asigurarea confortului termic
 • Auto-diagnoza: Cazanul are integrat un sistem de auto-diagnoza prin care sunt inregistrate posibilele defectiuni.
 • Sistem anti-inghet si sistem de protectie in caz de supra-incalzire (limitator de temperatura)
 • Pompa de circulatie inteligenta
 • Cazanul poate fi utilizat ca sursa principala de incalzire sau ca sursa suplimentara.
 • Pompa low energy
 • Super Silentiozitate
 • Brand :Bosch
 • recenzii 4*:Incalzeste intr-un timp foarte scurt 10-15 min un apartament de doua camere 47 mp2.”
WaterpikAquarius
Produs Avantajos
Centrala murala electrica Ray 6 KW PROTHERM
 • Modulare continua a puterii
 • Panou de comanda cu display LCD – afiseaza temperatura si presiunea din instalatie
 • Regulare echitermica (la conectarea senzorului exterior)
 • Autodiagnostica (abilitate sporita de identificare a starilor nestandard / memorie pentru mesajele de eroare)
 • Control simplu si facil
 • Protectie impotriva inghetului
 • Pompa cu 2 –viteze, ce permite comutarea automata a vitezelor
 • Vas de expansiune incorporat
 • Ajustat pentru incalzirea prin pardoseala
 • Posibilitatea legarii mai multor cazane in cascada
 • Posibilitatea legarii cu ajutorul releului de decompresie
 • Posibilitatea conectarii la distributie monofazata
 • Posibilitatea conectarii boilerului ACM extern
 • Brand : Protherm
 • recenzii 4.5* foarte buna daca in zona nu este gaz

Cea mai buna centrala termica pe GPL

C. Centrale termice pe GPL – Gaz petrolier lichefiat

Centrala termica pe GPL este una din solutiile oferite celor ca nu au acces la reteaua de gaze precum si celor care nu pot sa-si permita o centrala pe lemn sau nu au spatiu suficient pentru lemne sau carbune/peleti.

Gazul petrolier lichefiat (GPL) este si o sursa foarte buna pentru obtinerea caldurii si apei calde, ba chiar mai eficienta decat alternativele, acesta combinatie de hidrocarburi aflate in stare gazoasa este furnizata si imbuteliata in recipente de diferite dimensiuni, astfel fiind usor de depozitat.

Insa cel mai mare avantaj pe care-l ofera acest combustibil e ca nu polueaza si este practic inofensiv pentru mediul inconjurator.

 imagine Detalii Produs  Pret
WaterpikAquarius
Produs Calitativ
Centrala in condensare cu functionare pe GPL Ariston Clas One 24 kw, tiraj fortat, cu kit de evacuare, colete asigurate prin curier
 • Pachetul este compus din:
 • Centrala termica Ariston Clas One 24 kw
 • Kit de evacuare gase arse Ariston
 • Duza GPL Ariston
 • Pana la 94% eficienta sezoniera, capabila sa atinga o clasa energetica superioara
 • CONECTIVITATE SMART
 • Putere nominala max/min (Hi): 22/3.7 kW
 • Putere termica utila max/min (50grdC-30grdC): 23.6/3.9 kW
 • Eficienta la puterea nominala (60/80 grdC) Hi/Hs: 97,5/87.8%
 • Stele de eficienta a combustiei (Directiva 92/42/EEC): 4 stele
 • Pierderi gaze arzator in functiune: 2%
 • Presiune aer disponibila: 100 Pa
 • Clasa NOx: clasa 5
 • Temperatura gaze de ardere (G20) (80-60grdC): 61 grdC
 • Continut CO (G20) (80-60grdC): 9,2%
 • Cantitate maxima de gaze evacuate (G20) (80-60 grdC): 42,1 kg/h
 • Exces de aer (80-60 grdC): 23%
 • Brand: Ariston
 • recenzii de 5* o centrala FOARTE BUNA recomand
WaterpikAquarius
Produs calitativ
Centrala termica cu functionare pe GPL Ariston Clas One 35 KW, condensatie, kit evacuare regulator de GPL si racord flexibil, colete asigurate prin curier
 • Tiraj Fortat Kit Evacuare
 • Display LCD
 • Protectie Anti-Inghet
 • Tehnologie BusBridgeNet®
 • Raport de modulare 1:7
 • Pana la 94% eficienta sezoniera,
 • Pregatit pentru telecomanda Ariston Net
 • Putere termica utila max/min (80grdC-60grdC): kw 30,2/4,7
 • Putere termica utila max/min (50grdC-30grdC): kw 33,5/5,3
 • Putere termica utila max/min A.C.M: kw 33,0/4,8
 • Eficienta combustie (a gazelor de ardere): % 97,9
 • Pierderi gaze arzator in functiune: % 2,1
 • Presiune aer disponibila: Pa 100
 • Clasa NOx: clasa 5
 • Cantitate maxima de gaze evacuate (G20) (80-60 grdC): Kg/h 56,1
 • Presiune vas de expansiune: bar 1
 • Presiune maxima incalzire: bar 3
 • Capacitate vas de expansiune: l 8
 • Temperatura min./max. pe circuitul de incalzire (regim de inalta temperatura): grdC 35/82
 • Temperatura min./max. pe circuitul de incalzire (regim de inalta temperatura scazuta): grdC 20/45
 • CIRCUIT DE APA CALDA MENAJERA
 • Temperatura min./max. A.C.M: grdC 36/90
 • Brand: Ariston
 • recenzii 4*:merita

4. Cea mai buna centrala termica pe lemne

D.Centrale termice pe combustibil solid: Peleti sau lemne

In general, fie ca vorbim de lemn sau carbune, combustibilul solid este cel mai ieftin. Acesta fiind cel mai mare avantaj, problema apare insa atunci cand trebuie sa-l depozitati. In mediul urban nu este practic deoarece nu prea aveti unde sa stocati o rezerva suficienta de combustibil.

O alta problema apare din cauza faptului ca optiunea de tiraj fortat nu este posibila si atunci aveti nevoie de un cos de fum inalt, practic apartamentele sunt complet excluse.

Pe langa asta aprovizionarea cu lemn sau carbune este improbabila in orasele mai mari, de asemenea lemnul trebuie sectionat, carbunele murdareste totul si pana la urma aceste dezavantaje nu pot fi limitate decat daca aveti spatiu suficient si un mod usor de a obtine acest combustibil solid.

Principalele caracteristici ale cazanelor pe combustibil solid sunt: pretul competitiv si posibilitatea economisirii combustibilului.

Procesul de ardere este divizat in doua etape: gazeificarea lemnului (arderea inversa) si arderea gazogenului in camera de ardere secundara captusita cu ceramica.

In caz in care indepliniti conditiile de mai sus si aveti un spatiu mare in mediu rural am gasit 3 centrale in functie de buget care au recenzii foarte bune si pratic nu puteti face o alegere gresite cu nici unul dintre acestea:

 imagine Detalii Produs  Pret
centralatermicapeletiburnit
Produs calitativ de top
Pachet transformare centrala lemne Arzator cu peleti Burnit PELL ECO 35 Kw, snec de alimentare, senzori pentru cazan, boiler si puffer, flansa de montaj si buncar peleti 280 kg
 • Control cu microprocesor incorporat
 • Aprindere si alimentare cu peleti automata.
 • Functie de auto-curatare
 • Comanda pompei pentru instalatia de Incalzire / vas buffer
 • Comanda pompei pentru apa calda menajera
 • Un senzor de temperatura care urmareste temperatura din cazan.
 • Un senzor de temperatura care urmareste temperatura din boiler.
 • Doi senzori de temperatura urmaresc temperatura din vasul buffer .
 • Posibilitate de comanda a ventilatorului cosului.
 • O fotocelula monitorizeaza puterea flacarii arzatorului.
 • Incalzitor uscat, fara contact pentru aprinderea combustibilului.
 • Grilaj mobil pentru o curatare facila a arzatorului.
 • Ventilator cu reglare treptata (de la 0% la 100%).
 • Conducta de alimentare se roteste la 360°, astfel incat sa fie aproape pentru conectare la snecul buncarului.
 • DISPOZITIVE DE SIGURANTA:
 • Tubul de alimentare indoit al arzatorului previne intoarcerea focului de la arzator in rezervorul cu peleti.
 • Protectie termostatica (80°С) – in arzator, impotriva arderii inverse.
 • In cazul unei pene de curent toate setarile parametrilor sunt salvate in memoria controlerului.
 • Brand Fornello
 • receznii 5* Trebuie doar setat si merge super Recomand, firma serioasa serviabili, produsul foarte bun.
WaterpikAquarius
Produs calitativ
Centrala peleti Fornello Pellet King 25 kw WI FI, completa pentru incalzire, pompa circulatie, vas expansiune, telecomanda, buncar 70 kg, tiraj fortat, aprindere automata, curatare facila, modul pentru control prin smartphone, pornire de la distanta
 • Tiraj fortat
 • Proces de ardere ecologic si eficient
 • Control de la distanta
 • Afisaj digital
 • Arzator pe peleti Buncar de peleti
 • Pompa de circulatie si vas de expansiune incorporat.
 • Recomandat pentru incaperi pana la 160m2
 • Echipata cu: pompa de circulatie, vas de expansiune, supapa de siguranta, automatizare, telecomanda, rezervor pentru peleti, tiraj fortat .
 • Include modul WI FI cu control prin smartphone, avand atat functii de reglare a temperaturii cat si de pornire-oprire de la distanta.
 • Modulul WI FI Salus necesita conexiune la internet.
 • Camera de ardere a semineului FORNELLO este protejata de o camasa de apa de suprafata mare, pentru o eficacitate mai mare.
 • Pentru evacuarea gazelor arse se poate utiliza o tubulatura de evacuare de 80 mm in diametru. Nu necesita cos de fum clasic.
 • Buncar de dimensiuni mari, autonomie mare
 • curatare foarte facila fara demontarea carcasei 
 • curatare usoara a drumurilor de fum fara demontarea carcasei
 • Arzator pe peleti, buncar de peleti, pompa de circulatie si vas de expansiune incorporat.
 • Brand :Fornello
 • recenzii de 5* excelent!
WaterpikAquarius
Produs Avantajos
Centrala pe peleti Fornello Royal B 25 KW, pompa circulatie, vas expansiune, telecomanda, buncar tiraj fortat, recomandat pentru 160 mp, Negru
 • Tiraj fortat
 • Control de la distanta
 • Arzator pe peleti
 • Buncar de peleti
 • Pompa de circulatie si vas de expansiune incorporat
 • Proces de ardere ecologic si eficient
 • Recomandat pentru incaperi pana la 160m2
 • Putere nominala 25 kW
 • Capacitate termica minima 11 kW
 • El. рuterea /Puterea partii electrice V/Hz/W;
 • Greutate kg 180;
 • Conducta evacuare gaze mm ø80 Temperatura gazelor de evacuare °С < 180;
 • Consum mediu combustibil per ora h/kg 1,3;
 • Brand Fornello
 • receznii 4.6* recomand
termosemineucentralafornelloroyal
Produs Calitativ de top
Termosemineu centrala pe peleti Fornello Royal 30 kw, complet echipat cu pompa de circulatie, vas expansiune , supapa de siguranta, buncar de peleti 25 kg, automatizare, culoare crem, pana la 200 mp
 • Termosemineu pe peleti Fornello Royal Ivory 30 kw, complet echipat pentru incalzire
 • Termosemineul pe peleti Fornello Royal  30 kw  poate asigura incalzirea in toata casa. 
 • Pe langa aspectul placut si designul frumos, aceasta soba poate functiona ca o centrala termica pentru ca se poate racorda la calorifere
 • Are un rezervor de peleti ce trebuie umplut periodic.
 • Autonomia la centrala pe peleti  variaza in functie de izolatia casei, temperatura exterioara si alti factori ajungand la intervale cuprinse intre 15 pana la 36 ore. 
 • Pentru o functionare buna trebuie folositi peleti de inalta calitate cu diametru de 6 mm, care sunt arsi cu un consum de 0,8 /- 3 kg/h in functie de treapta in care functioneaza.. 
 • Cosul pentru evacuarea gazelor arse are racordul de 80mm la soba si trebuie scos in exteriorul cladirii
 •  Un grad sporit de confort este asigurat de functionarea automata si programarea saptamanala. Astfel soba pe peleti poate merge automat fara sa intervi asupra ei si poate fi programata sa porneasca si sa se opreasca. 
 • Cu ajutorul telecomenzii poti creste temperatura de ambianta stand confortabil pe fotoliu, fara sa trebuiasca sa te deplasezi.
 • Descriere si avantaje centrala pe peleti:
 •  • Produs din gama ecologica pentru functionare cu peleti
 • • Fara risc de intoxicare
 • • Sistem controlat electronic
 • • Autoaprindere
 • • 5 trepte de reglare a vitezei de ardere
 • • Functioneaza in circuit inchis
 • • Control pentru temperatura camerei
 • • Sertar de cenusa mare pentru curatare saptamanala
 • Brand Fornello
 • receznii 5* „L-am montat de aproximativ o săptămână și sunt foarte mulțumit. Sper să fie fiabil. Am achiziționat și un termostat ambiental, lucreaza perfect impreuna.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *